• Gumiabroncs

    Méret
    / R
    Gyártó

    Nyári gumi
    Téli gumi
    Négyévszakos
    Személy
    Kisteher
    Off road (4x4)
    Defekttűrő

  • Teher- agró gumik

Lemezfelni kereső

Márka:

Momo Momo alufelni konfigurátor

Márka:

Összegyűjtöttük a külföldre induló honfitársaink részére milyen előírások vonatkoznak a téligumi ill. a hólánc használatát illetőleg, az európai országokba, ill. hazánkban.

Magyarország: Ugyan több szervezet lobbizott már érte, és parlamenti előterjesztésre is került, egyenlőre nem kötelező a téli gumik használata viszont a minta mélységre vonatkozóan 4mm minimális mélység van előírva a gumi teljes kerületén. A hóláncok használatát a Közút kezelő az időjárási, és útviszonyok figyelembe vételével szabályozhatja egyes útszakaszokon "Hólánc használata kötelező" feliratú táblák kihelyezésével. Ezeken a szakaszokon legalább a hajtott tengelyen fent kell, hogy legyen a hólánc. Magyarország teljes területén a szöges gumik használata tilos!

Ausztria: kötelező a téli gumi használat minden személy gépjárművön, ill 3,5t össztömeget meg nem haladó TGK esetében November 1és április 15 között. Előírás minden keréken 4mm profilmélységet meghaladó téligumi mintázat, vagy csak a meghajtott kerekeken a hólánc használata. Hóláncot csak az útburkolaton összefüggő hó, ill. jégréteg esetén szabad használni, és ha a hólánc nem károsítja az útburkolatot. Büntetési tétel 35-5000€, és ráadásul a biztosítók is kihátrálnak a fizetési kötelezettségük alól amennyiben ilyenkor nyári gumival okoz valaki kárt. 3,5t össztömeg feletti tehergépjárművek esetében legalább a hajtott kerekeken radiál esetén 5mm, diafonál gumik esetén 6mm mintamélység kötelező.

Csehország: A 3,5t össztömeget meghaladó teherautók esetén kötelező a 6mm mintamélység legalább a hajtott tengelyen, azokon a z útszakaszokon ahol ezt tábla jelzi. A hólánc használatot szintén táblákkal jelzik

Franciaország: Még nem kötelező a téli gumi használata, bár folyik ez ügyben lobi tevékenység a baleseti mutatok javítása érdekében, viszont a hólánc kötelező tartozék, amit a táblákkal jelzett szakaszokon használni kötelező.

Horvátország: 5cm-nél nagyobb hó vagy jeges útviszonyok között itt is kötelező az autóban tartani a hóláncot, ill. kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli, vagy 4 évszakos gumiabroncsok használata Gorki Kotar és Lika körzetében kötelező a hólánc használata.

Luxemburg: Tilos a vegyes felszerelés, pl elöl téli, hátul nyári, de jogszabály nem írja elő a kötelező használatot.

Németország: Nincs kötelező idevonatkozó előírás, viszont a biztosítók nem fizetnek a nyári abroncsokkal közlekedők által okozott károkért, ill. 40€ büntetést fizet, aki havas jeges útviszonyok között nyári gumival közlekedik , és a aki emiatt a forgalmat akadályozza akkor 80€ bírságot von maga után.

Olaszország: Időjárás függő, de a sípályákra vezető útszakaszokon kötelező lehet, ill. Aosta völgyben október 15-április 15 között kötelező a téli abroncs használata.

Svájc: Nem kötelező a téli gumi használat, de baleset esetén magas bírság mellett a károk megfizetésén túl a mentés költségei is a nem az útviszonyoknak megfelelő abroncsokkal közlekedőt terheli. Táblákkal szabályozzák itt is a hólánc használatát.

Szerbia: Szerbiában, ha az időjárási viszonyok indokolják november 1 és április 1 között kötelező, a téligumi ill. a hólánc használata.

Szlovákia: Ha az utat összefüggő hó, vagy jégréteg borítja 3mm profilmélységű gumik használata kötelező, dátum szerinti előírás nincs! A büntetési tétel 60€ buszokon, teherautókon a hajtott tengelyeken kötelező a téli gumi November 15 és március 31 között.

Szlovénia: November 15 és március 15 között legalább a két hajtott keréken kötelező. 5-cm-t meghaladó hó esetén a hólánc használata is kötelező, melynek meglétét már a határon is ellenőrizhetik.

Románia: Romániában 2011-től vált előírássá a nov1 –márc.31 közötti téli gumi használat. Aki bizonyíthatóan a téligumik hiánya miatt okoz balesetet vagy képez forgalmi akadályt az mentés költségein felül kártérítést fizethet, 400-2000Lej büntetésre számíthat és a kárigényeket is elutasítja a biztosító!

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország: a balti államokban december 1. és március 1 között kötelező minden járművön a télgumi.

Svédország, Norvégia: csak a belföldieknek kötelező a téligumi, és a hólánc, de itt a lakosság zöme szöges gumikkal jár télen.

Belgium, Dánia, Hollandia Lengyelország Nagy-Britannia, Oroszország: nem kötelező, de ajánlott a téli gumi és a hólánc megléte.