• Gumiabroncs

    Méret
    / R
    Gyártó

    Nyári gumi
    Téli gumi
    Négyévszakos
    Személy
    Kisteher
    Off road (4x4)
    Defekttűrő

  • Teher- agró gumik

Lemezfelni kereső

Márka:

Momo Momo alufelni konfigurátor

Márka:

Romániában elvileg november elsejétől kötelező a téli abroncsok használata. Nem tudni azonban ki, mikor és milyen módon ellenőrzi a járművek téliesítését, az autóst pedig csak akkor büntetik, ha csúszós úton, nyári gumival okoz balesetet.

Romániában November 1-től kötelező a téligumi!A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerdai számában emlékeztet: az elmúlt napok során a havas utakon tömegesen szenvedtek balesetet a gépkocsik, az autósok a jelek szerint egyelőre nem készültek fel a télre. Marian Zane, a közúti rendőrség vezetője a Gandul.info portálnak nyilatkozva cáfolta, hogy kötelező lenne a téli gumik felszerelése, ugyanakkor hangsúlyozta: megbírságolható az az autós, aki a jeges-csúszós utakon nyári gumikkal balesetet okoz.

Florian Coman, a Közúti Hatóság (ARR) igazgatója szerint több szempontból is hiányos az autóabroncsokra és a közlekedésbiztonságra vonatkozó jogszabály. "Sehol nem található a törvény szövegében például az a kitétel, hogy a téli gumikat meddig kell használni" - emlékeztetett az igazgató. Elvileg a rendőröknek kellene ellenőrizni, hogy a téliesítés megtörtént-e, de ennek mikéntjét nem pontosította a jogalkotó. Az abroncsokat felszerelő szervizek nem bocsátanak ki igazolást, hogy a gépkocsira milyen évszakban használatos kerekeket tettek, a közúton szolgálatot teljesítő rendőröknek pedig nincsenek meg az eszközeik az ellenőrzéshez - fogalmazott Florian Coman. Hozzátette, a téliesítés elmulasztása kockázatos: 2500 (mintegy 590 euró) és 4000 lej (950 euró) között büntethető az, aki a havas úton nyári gumikkal balesetet, fennakadást okoz.

Forrás: origo.hu